Тарваган тахал нь байгалийн голомтот хурц халдварт өвчин бөгөөд дараах замаар дамждаг.
- Өвчтэй тарвага агнах, арьс өвчих мах эвдэхэд арьс салстын бүрэн бүтэн байдал алдагдсан үед тарваганы нүх, ичээ ухах, дошин дээр суух, амрах үед бүүргэнд хазуулсан үед
- Тарваган тахлын уушгины хэлбэрээр өвчилсөн хүнээс ойр орчмын хүмүүс амьсгалын замаар халдварт өртөх
- Тарваганы махыг түүхий, шүүрхий идэснээс хоол боловсруулах замаар халдвар авна.
Тарвага, мэрэгчтэй харьцсаны дараа 6 хоногийн дотор дараах шинж тэмдгүүд илэрвэл яаралтай эмчид ханд.
- Өндөр халуурах
- Булчирхай цочиж томрон
- Цээжээр өвдөх, цусай цэр гарах
Тарваган тахал өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхийн тулд:
- Хавх урхиар барьсан, нохой зууж ирсэн тарвагатай харьцахгүй байж тарвага, зурам, мэрэгч амьтны бүүргэнд хазуулахаас болгоомжлох
- Тарваган тахлын дархлаажуулалтад жил бүр хамрагдах
- Тарвага агнахыг хориглосон үед агналт хийхгүй байх нь таны эрүүл мэндэд нэн чухал